уторак, 19.11.2013, 10:53 -> 14:50
Кухињски калфа: Стек „Старо здање“
Сваког уторка проверавамо како кувају ученици угоститељских школа у Србији. Камере РТС-а снимиле су у школским кухињама и ресторанима рецепте за здраве, јефтине и лепе оброке. На реду је стек „Старо здање“. Од броја „лајкова“ на Фејсбук страници Кухињског калфе зависи и пласман школа. Најбољи ће од 1. јануара 2014. године, гостовати у студију РТС-а!
Пред камерама Радио-телевизије Србије, ученици из неколико градова наше земље спремају сваког уторка оброке који су карактеристични за поднебље у којем се налази школа, што могу да виде најпре гледаоци Јутарњег програма, а затим и посетиоци Интернет портала РТС-а.
Варјаче ће укрстити 11 угоститељских школа из читаве Србије, а прилику да се данас јавно представе и покажу колико су научили имају ученици Економско-угоститељске школе „Слободан Минић“ из Аранђеловца.
Јело које су одабрали зове се стек „Старо здање“. За припрему је потребно 30 до 40 минута, а цена оброка је 380 динара.
Стек „Старо здање“
Са свињског филеа одстранити опне и жилице, расећи месо и благо излупати. Месо мало посолити, а затим пунити шунком, качкаваљем и киселом паприком (све исечено на штапиће).
Филе уроловати и ставити у посуду да се пржи на загрејаној масноћи да добије златну боју са свих страна.
Затим, додати сафт од печења или путер уваљан у брашно, сенф и полако наливати супом (фондом), поклопити посуду и лагано динстати док месо потпуно не омекша.
Прилог (Француска гарнитура): Кромпир (црвени) исећи на штапиће и пржити у фритези.
Шаргарепу исећи на жилијен и скувати, а затим сотирати на путеру, посолити и посути исецканим першуном.
Скувати грашак и сотирати на путеру. Енергетска вредност јела износи 1.154 калорије.
Уз чувено аранђеловачко јело служе се Шумадијска салата и погача.
Припрема Шумадијске салате: Црвену меснату паприку испећи, а затим ољуштити и пунити са надевом од сира, кајмака, павлаке, мајонеза, зачина.
Уроловати и прелити винегрет сосом. Исећи и сервирати три комада за једну особу.
Калоријска вредност 553 калорије.
Припрема Шумадијске погаче: Замесити тесто од брашна, квасца, воде, млека, мало шећера и соли.
Када тесто нарасте, размесити погачу и премазати жуманцетом и посути сусамом. Када погача нарасте пећи је у рерни један сат на температури од 180 степени.
Калоријска вредност је 285 калорија.
Кухињски калфа
Такмичење угоститељских школа Србије у припремању и аранжирању здравих и приступачних оброка, „Кухињски калфа“, замишљено је као серијал прилога из школских кухиња.
Уз помоћ својих наставника, ученици спремају јела која су специјалитети у срединама у којима се налази њихова школа. Пажња је усмерена на нутритивну вредност оброка као и на цену, која треба да буде прихватљива.
Снимање и припрема јела одвија се у школским ресторанима, на истим местима на којима се и полажу испити из куварства, оне који одговарају укусу и традицији града и околине у којој се налази седиште школе.
Ученици, заједно са наставницима и нутриционистима, гостоваће у најгледанијој јутарњој емисији у Србији и на тај начин промовисати своју школу, али пре свега подстицати младе на здраву исхрану и здрав живот.
Гледаоцима Јутарњег програма ће се представити школе из Врњачке Бање, Ниша, Лесковца, Чачка, Велике Плане, Чајетине, Новог Пазара, Аранђеловца, Крагујевца и из две београдске школе.
Све приказане рецепте, заједно са ценама и снимком начина припреме моћи ће да се виде на Интернет порталу РТС-а, у подсајту Магазин, и Фејсбук страници „Кухињског калфе".
Од броја „лајкова“ зависи и пласман школа. Најбољи ће од 1. јануара 2014. године, гостовати у студију РТС-а.
Упутство
Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.
Број коментара 2
Пошаљи коментар