Читај ми!

Сан јача памћење

Teстови спроведени на 60 добровољаца показали су да сан без прекида има најпозитивнији утицај на памћење, за разлику од испрекиданог сна који је дао најлошије резултате.

Доктор Џефри М. Еленбоген с Медицинског факултета „Харвард“, заједно са сарадницима, спровео је истраживања о спавању на 60 добровољаца.

Испитаници нису имали поремећај спавања нити су узимали лекове, а њих 48 је било подељено у четири групе - сан пре тестирања, буђење пре тестирања, сан са прекидима пре тестирања и буђење са прекидима пре тестирања, пише портал Мој доктор.

Тест је подразумевао памћење 20 упарених речи, а добровољци су били тестирани 12 сати после да понове листу речи.

Група која је спавала без прекида показала је најбоље резултате за разлику од групе која је спавала с прекидима, која је имала најлошије резултате.

„Сан има позитиван ефекат на памћење, јер током сна мозак унапређује памћење“, закључио је др Еленбоген.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 26. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи