Читај ми!

Тест мокраће за откривање аутизма?

Аутистична деца имају различите вредности неких хемикалија у мокраћи у односу на малишане који не болују од те болести, тврде британски и аустралијски истраживачи. Верују да ће у будућности моћи да поставе дијагнозу аутизма само на основу анализе урина.

Научници верују да ће једног дана моћи да поставе дијагнозу аутизма само на основу анализе мокраће.

Истраживачи британског универзитета „Империјал колеџ Лондон“ и аустралијског Универзитета „Јужна Аустралија“, открили су да деца која болују од аутизма имају различите вредности неких хемикалија у мокраћи у односу на децу која не болују од те болести.

Научници су објаснили да људи који болују од аутизма, имају другачији профил бактерија у цревима.

Стручна јавност сматра да ће због тога можда бити могуће разликовати децу која болују од аутизма од здраве деце, само на основу анализе нуспродуката тих бактерија у мокраћи.

Доктор Џереми Николсон изражава наду да би откриће могло да буде први корак ка стварању једноставног теста мокраће за дијагностиковање аутизма у врло раној доби, иако је пред лекарима дуг пут.

„Тест мокраће могао би стручњацима да омогући да брзо открију децу с аутизмом и што пре им помогну“, истакао је Николсон.

Процењује се да од тог развојног поремећаја болује једна до две особе на сто људи.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 26. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи