Читај ми!

Бубрези не воле газирано и слатко

Повећана количина соли у крви, која може бити резултат учесталог уноса преслатких газираних пића, наноси велику штету бубрезима упозоравају стручњаци. Кривац је шећер из таквих напитака који повећава осетљивост бубрега на протеин који регулише ниво соли.

Газирана пића подижу ниво соли у крви и угрожавају здравље бубрега, потврдили су резултати студије јапанске Школе медицине при Универзитету у Осаки, спроведене на 8.000 људи.

Такви напици подстичу бубреге да избацују превише протеина неопходних за организам из тела, пише Дејли мејл.

Научници су испитанике поделили у три групе – прва није пила газирана пића, друга је пила једно пиће, а трећа група два газирана сока дневно.

Након само три дана, 10,7 одсто испитаника из треће групе оболело је од протеинурије, претераног излучивања протеина у урин. Слично је било и у другој групи, потврдили су резултати до којих су стручњаци дошли. 

Ранија истраживања открила су да шећер из газираних пића повећава осетљивост бубрега на ангиотенсин II, протеин који регулише ниво соли.

То поспешује враћање соли у бубреге чиме се повећава ризик од дијабетеса, гојазности, болести бубрега и високог крвног притиска.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи