Читај ми!

Блиски исток и Северна Африка „језгра“ депресије

Научници са аустралијског Универзитета у Квинсленду спровели су истраживање, које је показало да на Блиском истоку и у Северној Африци људи највише пате од депресије. Србија се налази међу земљама, у којима овај проблем није толико изражен.

На Блиском истоку и у Северној Африци људи пате од депресије више него игде друго на свету, наводи се у новој студији научника са аустралијског Универзитета у Квинсленду.

У тим регијама депресија људима одузима године живота. У студији се наводи да су коришћени подаци о распрострањености, учесталости и трајању депресије.

Откривено је да је депресија други водећи узрок инвалидитета, а ову дијагнозу има више од четири одсто светске популације.

У мапи која је приказана истакнуто је колико становништва у свакој земљи пати од депресије, односно има дијагнозу клиничке депресије.

Јасно је да у земљама у којима је развијенија свест о овој појави и које имају лакши приступ установама које то лече, постоје и подаци о вишој стопи депресије.

Земље у којима владају табуи против поремећаја у менталном здрављу, такође имају забележену нижу стопу депресије.

Битно је истаћи да у сиромашним земљама не постоје поуздане анкете о депресији, те су истраживачи били приморани да процене заснивају на статистичким моделима регресије.

И поред свега овога, њихова открића су значајна и често изненађујућа.

Више од пет одсто популације пати од депресије на Блиском истоку, у Северној Африци, Субсахарској Африци, Источној Европи и на Карибима.

Најнижа стопа је забележена у Источној Азији, у Аустралији и Новом Зеланду и Југоисточној Азији.

Говорећи о појединачним земљама, највише случајева депресије има у Авганистану, а најмање у Јапану.

Србија се налази међу земљама у којима овај проблем није толико изражен.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи