Читај ми!

Колачићи изазивају зависност као кокаин

Oдређене посластице, богате масноћама и шећером као колачићи „Орео“, изазивају зависност попут кокаина, закључак је истраживања Универзитета „Конектикат“. Штавише, експеримент на пацовима показао је да активност неурона у њиховим можданим центрима за задовољство била много већа након уноса колачића у односу на коришћење поменуте дроге.

„Што је ово заразно!“, честа је изјава сладокусаца након уноса неке посластице. У случају индустријских колачића ово изгледа и није далеко од истине.

Истраживачи Универзитета „Конектикат“ спровели су истраживање о развијању зависности према веома масној или зашећереној храни.

Дошли су до невероватног закључка. Посластице, као „Орео“ колачићи, изазивају зависност попут кокаина или морфиума!

Закључак је изведен из два теста. Први се састојао од два лавиринта. У један су ставили пиринчани хлеб и „Орео“ колачиће на два краја, а у други инјекције кокаина и морфијума наспрам инјекција соног раствора.

Пацовима је онда дозвољено да се слободно крећу и једним и другим лавиринтом. Глодари који су раније храњени „Орео“ колачићима проводили су подједнако времена у ћошку са том посластицом, као и они који су раније добили дозу кокаина или морфијума у ћошку са инјекцијама тих дрога.

Други тест укључивао је надгледање мождане активности у центру за задовољство. Открили су да унос „Орео“ колачића активира много више неурона у мозгу него кокаин или морфиум.

„Резултати оба теста су се подударали и иду у прилог нашој хипотези да храна са високим постотком шећера или масти изазива зависност“, каже професор Џозеф Шредер.

Према његовим речима, резултати експеримента могли би да објасне зашто неки људи не могу да одоле храни са високим постотком шећера или масти, чак иако знају да је изузетно лоша за њих.

Спроведена студија биће представљена на наредној конференцији Друштва неурохирурга у Сан Дијегу. 

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи