Читај ми!

„Кухињски калфа“ на РТС-у: Новопазарска кукурузна зељаница

Сваког уторка провераваћемо како кувају ученици угоститељских школа у Србији. Камере Јутарњег програма снимиле су у школским кухињама и ресторанима рецепте за здраве, јефтине и лепе оброке. Нови рецепт је за новопазарску кукурузну зељаницу. Од броја „лајкова“ на Фејсбук страници „Кухињског калфе“ зависи и пласман школа. Најбољи ће од 1. јануара 2014. године, гостовати у студију РТС-а!

Пред камерама Радио-телевизије Србије, ученици из неколико градова наше земље спремаће сваког уторка оброке који су карактеристични за поднебље у којем се налази школа, што ће моћи да виде најпре гледаоци Јутарњег програма, а затим и посетиоци Интернет портала РТС-а.

Варјаче ће укрстити 11 угоститељских школа из читаве Србије, а прилику да се данас јавно представе и покажу колико су научили имају ученици Угоститељско-туристичке школе из Новог Пазара.

Новопазарска кукурузна зељаница је још један разлога да пaжљиво пратимо развој серије прилога Јутарњег програма „Кухињски калфа“, који се емитују сваког уторка у 8.30.

Рад ученика Угоститељско-туристичке школе „Нови Пазар“ и напредовање зељанице пажљиво су пратили Лидија Дестановић, сниматељи Марко Рандић и Часлав Чоровић.

Угоститељско-туристичка школа у Новом Пазару је једна од најмлађих средњих школа ове врсте у Србији, основана 2008. године.

Будуће калфе, ученици, вешто су припремили један од традиционалних рецепата из овог краја, здраву и укусну зељаницу.

Новопазарска кукурузна зељаница

Припремање теста – Брашно се просеје на даску радног стола или одговарајућу посуду за мешање са облим дном.

Затим се у средини брашна направи удубљење и додају: jаја, со, истопљени маслац, млеко, прашак за пециво и воде по потреби.

Припремљене намирнице треба добро измешати да би се добила маса средње густине, глатке површине и без грудвица.

Надев (фил) – Листови спанаћа треба да буду свежи, здрави и крупнији. Од лишћа се одвајају петељке и добро перу у текућој води, затим ситно секу.

Није препоручљиво да се спанаћ соли. Кајмак треба да буде свеж и без страних мириса. Бели сир треба најпре опрати и изгњечити виљушком. Затим треба одвојити жуманце од беланцета и беланце посебно излупати.

Припремљене намирнице за фил треба ставити у одговарајућу посуду и добро измешати да би се добила компактна маса средње густине за филовање.

У припремљеном подмазаном плеху развити тесто дебљине 2 центиметра, затим изравнати и пећи у умерено загрејаној пећници (180-200 степени) од 7 до 8 минута.

Када се кора запече, наноси се припремљени фил, равномерно распоређује, а затим накратко запече.

Плех са масом се извади, прелије други слој теста и поново пече, при крају печења премаже се излупаним жуманцима и пече док добије дукат жуту боју.

Печена зељаница се вади из пећнице и прекрива чистом влажном платненом салветом.

Сечење: Зељаник се сече оштрим ножем у виду троугла или правоугаоника, једно или два парчета посебно по особи.

Сервирање – У одговарајући плитки тањир сервирамо једно или два парчета по особи, и посебно 2 децилитра јогурта по особи.

Кухињски калфа

Такмичење угоститељских школа Србије у припремању и аранжирању здравих и приступачних оброка, „Кухињски калфа“, замишљено је као серијал прилога из школских кухиња.

Уз помоћ својих наставника, ученици спремају јела која су специјалитети у срединама у којима се налази њихова школа. Пажња је усмерена на нутритивну вредност оброка као и на цену, која треба да буде прихватљива.

Снимање и припрема јела одвија се у школским ресторанима, на истим местима на којима се и полажу испити из куварства, оне који одговарају укусу и традицији града и околине у којој се налази седиште школе.

Ученици, заједно са наставницима и нутриционистима, гостоваће у најгледанијој јутарњој емисији у Србији и на тај начин промовисати своју школу, али пре свега подстицати младе на здраву исхрану и здрав живот.

Гледаоцима Јутарњег програма ће се представити школе из Врњачке Бање, Ниша, Лесковца, Чачка, Велике Плане, Чајетине, Новог Пазара, Аранђеловца, Крагујевца и из две београдске школе.

Све приказане рецепте, заједно са ценама и снимком начина припреме моћи ће да се виде на Интернет порталу РТС-а, у подсајту Магазин, и Фејсбук страници „Кухињског калфе“.

Од броја „лајкова“ зависи и пласман школа. Најбољи ће од 1. јануара 2014. године, гостовати у студију РТС-а!

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи