Читај ми!

Свирање изоштрава ум!

Професионални музичари, али и они који неки иструмент свирају аматерски лакше уочавају грешке и брже их поправљају! Такође, свирање помаже у спречавању пропадања менталних способности и напредовању болести.

Свирање неког музичког инструмента помаже у спречавању пропадања менталних способности и напредовању болести!

Научници британског Универзитета „Сент Ендрјус“ утврдили су да музичари имају изоштренији ум, јер могу да примете и исправе грешке брже него они који не свирају неки музички инструмент, пише Дејли мејл.

Тестирање музичара и оних који то нису, док су изводили једноставне менталне задатке, показало је да су спорије реаговали они с мало или нимало музичког образовања.

Резултати, такође, показују да свирање музичког инструмента, чак и осредње, поправља способност особе да примети грешке и брже их поправи.

Вођа истраживања, психолог Инес Јенч истакла је да оно што је њен тим открио може да има важне импликације, јер утиче на процес старења и низ менталних болести попут депресије.

Истраживање је показало да активности повезане с музиком, укључујући и читање нота, могу ублажити напредовање или успорити пропадање менталних функција.

„Музичка активност обогаћује наш живот, а у вези је и с далеко већим користима за физичко и ментално функционисање него што се то сматрало раније“, закључила је докторка Јенч.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи