Сурутка, ризница минерала и витамина

Нутритивно изузетно вредна намирница, сурутка, садржи важне минерале, аминокиселине и беланчевине, због чега има важну улогу у опоравку организма. Предност се даје домаћој сурутки, насупрот оној пореклом из индустрије сира.

Највреднија компонента сурутке су свакако њени протеини, а то најбоље знају спортисти и физички активније особе, јер они обезбеђују организму висок ниво енергије.

Развој прехрамбене индустрије донео је бројне предности и олакшице у припремању и конзумацији хране које одговарају брзом темпу живота, али, нажалост, у том процесу напретка заборављене су неке старе, традиционалне и веома здраве намирнице.

Једна од њих је и сурутка, производ од млека који се кроз историју користио далеко више него данас. Иако неке напредне земље попут Швајцарске и Исланда, које имају развијену индустрију млечних производа, користе сурутку као основу за прављење различитих пића, у већини земаља заборављени су и она и њени бројни позитивни утицаји које има на здравље.

Сурутка је нутритивно изузетно вредна намирница, јер садржи изузетно важне минерале - натријум, калијум, фосфор, магнезијум, гвожђе, цинк, бакар, кобалт, манган. Такође садржи и витамине Бе5, Бе2, Це и Бе6, као и аминокиселине и беланчевине, а не садржи много калорија.

Протеини из течности, која остане након прављења сира, обезбеђују организму висок ниво енергије, убрзавају синтезу мишићних протеина, а самим тим и раст мишића, као и њихов брз опоравак после напора.

Студије спроведене на Бостонском универзитету показале су да сурутка може да спречи остеопорозу, јер надокнађује беланчевине, чији недостатак доводи до разређења костију.

Због тога је идеалан избор и за старије особе. Неки нутриционисти толико верују у састав сурутке да је препоручују и трудницама, због појачане потребе за беланчевинама. Уз то, тврде да је, након рођења детета, у ситуацији када дојење није могуће, сурутка најбољи начин храњења новорођенчета, јер садржи већину беланчевина које садржи и мајчино млеко.

Како сурутка има важну улогу у опоравку организма после напора, да даје енергију, као и да садржи бројне минерале и витамине, корисно је уврстити је у исхрану.

Предност се даје домаћој сурутки, насупрот оној пореклом из индустрије сира, која до конзумената долази најчешће у праху. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи