Читај ми!

Поглед открива да волите чоколаду!

Док топите коцкицу чоколаде у устима, мрежњача испушта снажне електричне сигнале, једнаке оним када је око изложено јакој светлости! Зато се љубав према овој посластици може открити у погледу, поручују стручњаци.

Веровање да се љубав може видети у очима сада има и научно упориште, јер су научници открили да се ужитак у некој храни може мерити и путем наших очију, а посебно је видљива љубав према чоколади.

Наиме, отпуштање допамина, супстанце која изазива задовољство у мозгу, изазива ширење зеница, што се често доводи у везу са осећањима љубави и пожуде.

Допамин се у мрежњачи отпушта када оптички нерв реагује на излагање светлу, пише портал Кликс.

Џенифер Насер, професорка нутриционистичких наука на Универзитету Дрексел, спровела је студију у којој је користила електроретинографију помоћу које је мерила реакције мрежњаче на светлост.

Мрежњача испушта снажне електричне сигнале, утврдио је тим професорке Насер, када се у устима нађе комадић чоколаде једнаке оним када је око изложено јакој светлости.

Повећање допамина код испитаника било је једнако излагању стимулативним дрогама, попут метилфенидата или риталина, које се користе код лечења пацијената који пате од поремећаја недостатка пажње.

„Интересантно је то што се допамински систем у оку сматрао одвојеним од можданог. Већина људи и велики број експерата за ретинографију (испитивање ока апаратима) су ми рекли да храна која стимулише допамински систем у мозгу нема утицај на око“, истакла је Џенифер Насер.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи