Читај ми!

Мушкарци типа „сам свој мајстор“ живе дуже!

Припадници јачег пола стари између 50 и 64 године који редовно поправљају по кући и око ње, имају 23 одсто мање изгледа да ће умрети од било којег узрока, показало данско истраживање.

Мушкарци који се редовно баве вртларењем или мајсторисањем живе дуже, показало је данско истраживање.

То истраживање је лоша вест за мушкарце који викенд проводе у фотељи, јер мушкарци стари од 50 до 64 године који редовно поправљају по кући и око ње, имају 23 одсто мање изгледа да ће умрети од било којег узрока.

Дански стручњаци проучавали су у оквиру дугорочне студије 60.000 средовечних мушкараца и жена да би утврдили утицај разних облика телесних активности на дужину њиховог живота, пише портал Плива.

Бављење спортом, попут трчања или вожње бициклa, код жена смањује шансе за превремену смрт 25, а код мушкараца 22 одсто.

Утврђено је и да вртларење продужава живот, посебно код мушкараца.

Истраживање није показало да много времена посвећеног телесним активностима додатно смањује ризик од преране смрти у односу на људе који се телесним активностима баве умерено.

„Избегавање седационог начина живота важније је од великог броја сати проведених у вежбању“, закључили су научници у раду објављеном у часопису Epidemiology.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи