Читај ми!

Екстремна мршавост као опсесија

Крхка грађа, раван стомак и, посебно веома танке ноге које се у бутном делу не могу спојити, идеал су којем тежи све више младих девојака. Ситуација је гора него икада до сада јер, осим часописа и реклама, корисници онлајн друштвених мрежа „шире вирус“ екстремне мршавости.

Последња опсесија младих Американки, које гледају идеалне слике у женским часописима, јесте бити мршава и имати веома дугачке и танке ноге.

Тај феномен доводи неке младе припаднице нежнијег пола до депресије и анорексије (болести с прекомерно малом телесном тежином).

На друштвеним мрежама на интернету попут Фејсбука, Тамблра и Пинтинтереста, све више има слика у гро плану девојака с веома дугим и мршавим ногама, које кад се скупе не могу да се саставе, и то често екстремно мршаве.

Те слике објављују девојке с таквом грађом како би показале како „успешно“ изгледају.

„Ја никако не могу да саставим бутине, девојке, будите љубоморне“, наводи једна корисница на једној друштвеној мрежи и додаје да сви „могу бити мршави, носити број 32, имати раван стомак и леп размак између скупљених ногу“.

То није нова опсесија, али је на онлајн друштвеним мрежама све присутнија.

На Твитеру постоји страна Cara Thigh Gap која је искључиво посвећена екстремној мршавости британске манкенеке Каре Делевињ, док десетак сајтова и страна на Фејсбуку предлажу строге дијете или вежбе које доводе до мрашавијег изгледа.

„Добити тај јаз између скупљених бутина је нешто веома тешко, јер је то најпре питање структуре костију особе“, објаснила је психолошкиња Барбара Гринберг и истакла да, ако девојка која природно нема такву грађу, мора да гладује.

Према њеним речима, такве девојке уносе дневно око 380 калорија, док је оптимално до 2.500 калорија.

Држање строгих дијета доводи до поремећаја у исхрани и организму, прво у мозгу, објаснила је Гринбергова, па у костима, а касније до психичких поремећаја, попут депресије.

Према мишљењу неких стручњака, треба забранити часописе у којима се промовише анорексија, јер су многе девојке, између осталог, уверене и да ће ако су веома мршаве лакше доћи до посла, него ако су нормалне или прекомерне тежине. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи