Читај ми!

Орах јача плодност и имунитет

Свакодневно конзумирање ораха у малим количинама снижава ниво холестерола, штити од кардиоваскуларних болести, подиже имунитет и опушта организам. Верује се да је јак афродизијак и препоручује се мушкарцима и женама за појачање плодности. 

Коштуњаво воће многи избегавају јер обилује калоријама, а веома је здраво и врло је важно да редовно буде у исхрани, тврде стручњаци.

То се посебно односи на орах, који садржи протеине, угљене хидрате, незасићене масне киселине и богат је минералима, пре свега селеном, бакром, цинком, магнезијумом, калијумом, фосфором, калцијумом, гвожђем, манганом, хлором, витаминима А, Ц, Е и Б групе (нарочито фолном киселином).

Ако се свакодневно поједе шака ораха, то не може да угрози стас, а знатно снижава ниво холестерола и штити од кардиоваскуларних болести.

Фолна киселина у овом воћу спречава таложење масти у организму, док есенцијалне масне киселине чине крвне судове еластичнијим.

Минерал селен, због којег се најчешће припремају не баш свима доступни морски плодови, веома је јак антиоксиданс, подиже имунитет и доприноси бољем расположењу.

Орах садржи и мелатонин, супстанцу која опушта организам. Старе цивилизације су га сматрале јаким афродизијаком и препоручивали су га и мушкарцима и женама да појачају плодност. И данас се у комбинацији са медом саветује у исте сврхе.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
10° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи