Читај ми!

Треће стање свести ипак постоји

Британски анестезиолог доктор Џајдип Пандит, тврди да осим свести и несвести, постоји и стање свести које је назвао дисанестезија. Према његовим наводима пацијенти за време тоталне анестезије могу да буду у стању свести, иако апарати показују супротно. То објашњава и „вантелесно искуство“, када се посматра са стране сопствено тело које хирурзи оперишу.

Доктор Џајдип Пандит, британски анестезиолог, тврди да, осим свести и несвести, постоји и стање свести које је назвао дисанестезија, са особинама и једног и другог, пише Дејли мејл.

Пандитова истраживања показују да пацијенти за време анестезије могу да буду у стању свести у којем не осећају бол од операције, као да су у несвести, али могу да реагују на команде и извршавају их као да су потпуно свесни.

Докази које је Пандит приложио у одбрану своје тезе су испитивања 34 анестезирана пацијента којима је цело тело било одузето, осим, неким чудом, шаке и прсти, којима су „комуницирали“ са спољашњим светом, извршавајући моментално наредбе које су добијали (помери руку, дигни два прста, маши ако си будан).

„Пацијенти су померали прсте кад се то од њих тражило, и поред тога што је изгледало да су у потпуној анестезији, јер нису осећали бол нити су реаговали на њега. Померали су прсте само кад им је то речено, на начин на који им је тражено, и то само тренутак после нашег захтева, тако да је искључена могућност случајне реакције“, каже доктор Пандит.

Иначе, истраживање над 34 пацијента урађено је да би се испитало да ли су понекад свесни, и поред тога што опрема у операционој сали указује на стање несвести, пошто је у прошлости било приговора пацијената да су били свесни за време операције.

Чак један од 500 пацијената у Великој Британији, рецимо, тврди да је био „делимично свестан“ за време операције, и поред тога што су сви инструменти показивали другачије.

Даље, ту је и чувено „вантелесно искуство“ које неки пацијенти пријављују, у којем имају утисак да сопствено тело које хирурзи оперишу посматрају са стране.

Ипак, и поред податка да сваки петстоти пацијент пријављује да је био свестан за време операције, тек један од 45.000 тврди да је осећао бол док је био под анестезијом, што се узима као статистички доказ теорије о постојању дисанестезије, трећег стања свести.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
10° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи