Читај ми!

Ве-це даска чистија од даљинског за ТВ!

Највећи број бактерија, упркос раширеном мишљењу, не налази се у тоалетима, већ на даљинским управљачима, џојстицима, ручкама за фрижидер, софама и предметима у дворишту. Даска за ве-це шољу је у ствари једна од „чистијих“ ствари у кући.

Упркос увреженом мишљењу да је ве-це део стана са највећим бројем бактерија, најновије истраживање показује да би људи пре требало да се брину када у руке узму џојстик за играчке конзоле, седну на кауч или изађу у двориште да скачу на трамболини.

Према студији коју су спровели Уницеф и „Доместос“, убедљиво најпрљавије ствари налазе се у двориштима. Тако је на трамболинама откривено 640.000 бактерија на 100 квадратних центиметара, док је на бициклима и лоптама откривено 14.000.

Џојстици за играчке конзоле и даљински управљачи имају у просеку 7.863 бактерије на 100 центиметара квадратних, што је пет пута више него на дасци ве-це шоље, док се на ручки од фрижидера налази „само“ 7.474 бактерија.

Столице и софе имају по 19.200 бактерија на 100 центиметара квадратних, или 12 пута више него ве-це даска, наводи се у студији.

Спроведена студија урађена је у циљу подизања свести о чистоћи, опасности коју представљају бактерије и важности одржавања основне хигијене, попут прања руку.

Међу бактеријама истраживачи су открили да су најраспрострањеније ешерихија коли и ентеробактерија.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
10° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи