Читај ми!

Дивља купина, борац против анемије

Осим одличним укусом, дивља купина може се похвалити лековитим састојцима, којима јача имунитет, снижава холестерол, штити јетру и чисти крв. За побољшање крвне слике стручњаци препоручују купиново вино, које осим гвожђа садржи и много витамина Ц и Б, фолну киселину и пектин.

Крајем августа приведено је крају брање крупних плодова питоме купине, а добри познаваоци лековитог биља кренули су пут брда у потрагу за ситнијим, готово црним бобицама дивље купине (Rubus fruticosus).

Сазревају на дугим трновитим гранама, а грмови ове биљке расту поред путева и потока, на необрађеном земљишту и, најчешће, као жива ограда на осветљеним местима поред шума.

Укусне бобице дивље купине, пре свега су богат извор витамина Ц, а садрже и биофлавоноиде, гвожђе, калцијум, натријум, етарско уље, танине, пектин, шећере, витамине Б групе, биљна влакна, као и јабучну и винску киселину.

Када је о лековитости реч, моћан су антиоксиданс, смањују стварање лошег (ЛДЛ) холестерола, јачају имунитет, крепе организам, помажу очувању колагена и благо прочишћавају црева.

Пошто садржи бетаине, сок пресних дивљих купина подстиче правилан рад ћелија јетре и штити је, док истовремено, повољно делује на жучну кесу и чисти жучне путеве.

Купиново вино, богато је витаминима и другим минералима и има велику хранљиву вредност.

Одавно је цењен и доказан лек у борби против малокрвности. Стручњаци препоручују да се за побољшање крвне слике месец дана пије децилитар купиновог вина дневно, пола сата пре јела. Сличан ефекат постиже се уносом свежег сока добијеног од црних бобичастих плодова.

Осим гвожђа, вино садржи и велике количине витамина Ц и Б, фолну киселину и пектин, па побољшава циркулацију, убрзава рад црева, регулише крвни притисак, јача имунитет и отпорност организма, побољшава апетит и поспешује метаболизам.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
9° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи