Читај ми!

Зуби се могу створити и из урина!

Готово је незамисливо отићи код зубара и дати му узорак мокраће како би се добио нови зуб. Међутим, то према мишљењу кинеских научника представља будућност, јер је урин извор матичних ћелија из којег могу да се развију ситнији органи, па и зуби.

Кинески научници су спровели истраживањ, које је показало да урин може да буде извор матичних ћелија из којих могу да се развију ситнији органи, као што су на пример зуби.

Тако људски урин може да постане нова „подлога“ за „сађење“ импланта и даљу трансплантацију зуба.

„Ове ћелије се могу добити путем једноставног и јефтиног приступа, који не тражи хируршке захвате“, каже Џуанџуан Занг, доцент регенеративне медицине.

Матичне ћелије из урина могу да се користе и за регенерацију и формирање масти, мишића, нервних ћелија, чак и за формирање костију и хрскавице.

Ова истраживања су још у почетној фази, али су од великог значаја за медицину кажу научници. Такође, већина се слаже и да је људски урин један од најгорих извора матичних ћелија.

„У овим ћелијама је ризик од бактеријске контаминације велики“, каже доктор Крис Мејсон.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
10° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи