Читај ми!

Пушачи добијају килограме због бактерија у цревима!

Истина је - ко остави цигарете, угојиће се, чак и уколико једе исто као пре, тврде швајцарски научници. Проблем је у цревима. Наиме, кад престане да се пуши, мења се састав цревне флоре, а самим тим долази до гојења.

Швајцарски научници открили су да чак 80 одсто људи који оставе пушење у року од само неколико месеци добију у просеку седам килограма, и то углавном сала.

Научници с Универзитета у Цириху открили су и да се гојење дешава чак и онима који једу исту количину и врсту хране, коју су јели док су пушили.

Та нелогичност натерала их је да поставе питање како се то дешава.

Одговор су нашли - у цревима. Наиме, кад човек престане да пуши, мења се састав цревне флоре.

Место бактерија из рода Firmicutes и Actinobacteria у цревима заузимају далеко ефикаснији прерађивачи хране из типова Proteobacteria и Bacteroides, што неминовно доводи до боље искоришћености хранљивих материја, а самим тим и до гојења.

Професор Герхард Роглер, вођа тима Универзитета у Цириху, идентификовао је ту промену као узрок наглог гојења и потврдио да бактерије Proteobacteria и Bacteroides доминирају у цревима готово свих гојазних људи.

„Нова цревна флора, која се у већини случајева формира после престанка коришћења цигарета, много ефикасније користи енергију која постоји у храни коју једемо“, каже Роглер.

После идентификације проблема, појавиле су се и прве назнаке решења. Истраживачи с Универзитета у Бафалу показали су да је промена начина исхране после престанка пушења, можда начин да се одложи или спречи радикална промена састава цревне флоре.

Њихова истраживања показала су да код пушача који одмах по престанку коришћења цигарета пређу на исхрану богату поврћем и воћем, постоји већа шанса да распоред бактерија које помажу при варењу остане приближно исти.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
9° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи