Читај ми!

Преједање штетно као и зависност од наркотика?

Жеља за храном може да буде „једнако штетна за здравље као и жеља за дрогом“, показује истраживање британских научника. Права опасност је што људи након преједања осећају грижу савест због недостатка самоконтроле, а због одређених адитива који су веома штетни по здравље, постају прави зависници.

Истраживање у коме је учествовало нешто више од 5.000 гојазних људи, показало је да је жеља за храном зависност, као и да су они који имају необуздану жељу за брзом храном често осуђивани од стране околине на исти начин као и зависници од наркотика.

Чак 76 одсто учесника упоредило је своју слабост коју осећају у тренутку жеље за храном са слабошћу коју осећају никотински зависници, а више од 55 одсто своју „зависност“ од брзе хране упоређује са алкохолизмом и зависношћу од наркотика.

Истраживање је показало и да већина, односно чак 94 одсто људи храном покушава да „подигне“ расположење. Ипак, чак 77 одсто испитаника каже да храна може да их орасположи само у тренутку, али да се касније због преједања осећају још горе.

„Људи навикну на једну врсту хране којом покушавају да се орасположе и то убрзо постане навика“, рекао је за Дејли мејл доктор Џејмс Стаб.

Права опасност је што људи након преједања или конзумирања нездраве хране којом покушавају да се „утеше“, осећају грижу савест због недостатка самоконтроле.

Још један од проблема са брзом храном је, по мишљењу једног од истраживача Темa Фрајa, што онa садржи одређене адитиве, који осим што су штетни по здравље, изазивају и зависност, због чега особа уноси све веће количине хране у организам.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
9° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи