Читај ми!

Нездрави стил живота Чешку кошта 20 милијарди евра

Чак 20 милијарди евра годишње Чешка плаћа нездрави животни стил њених становника. Када би Чеси прихватили савете лекара да живе здравије, у кратком року би се уштедело најмање милијарду евра годишње, показала је нова студија чешког Државног института за здравље.

Чешки Државни институт за здравље, објавио је невероватне резултате нове студије, који показују да државу нездрави животни стил њених становника кошта чак 20 милијарди евра годишње.

По факторима ризика за здравље, Чеси су високо на ранг листама у Европи. По броју пушача су трећи, по конзумирању алкохолних пића први, а по гојазности деле неславну другу позицију са још две државе.

„Резултат свега тога је да се просечни Чех разбољева у 61. години и наредних 17 година проживи лечећи се, док просечног Швеђанина болести сустигну девет година касније, у 70. години, а проживи даље обилазећи лекаре 12 година“, навела је Марије Неједла из Државног института за здравље.

Последица све нездравијег животног стила Чеха јесте и пораст броја оболелих од срца и крвних судова и рака, иако се смртност од таквих болести из године у годину смањује у тој европској држави.

Неједла је, међутим, у студији нагласила да је смртност мања само захваљујући скупим новим методама лечења.

Чешки стручњаци прорачунали су да нездрав живот њених становника земљу кошта 20 милијарди евра годишње, што су трошкови хроничних неинфективних обољења и губитак БДП-а због боловања.

Према подацима налаза, чак 80 одсто тих болести Чеси су могли да избегну да су живели здравије.

Ефикасна превенција смањила би, према наводима стручњака, за око пет одсто учесталост тих обољења у врло кратком временском периоду, а хронично задуженом здравству донела би уштеду од око милијарду евра годишње.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
9° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи