Читај ми!

Aмброзија, августовски „непријатељ“ дисајних органа

Највеће концентрације полена амброзије очекују нас ових дана, односно од средине августа до средине септембра. На полен ове биљке алергичан је сваки десети грађанин, a најважније је спречити контакт са алергеном, поручују стручњаци.

Амброзија је биљка која производи велике количине полена, који садржи високе концентрације различитих алергена.

Први сиптоми на алергијске реакције на полен ове биљке су врло честа кијавица, цурење носа и пецкање очију, а они коју су најосетљивији и који се не лече могу да имају и отежано дисање, кашаљ, несаницу, па чак и астму.

„Када се појаве симптоми, најбитније је спречити контакт са алергеном“, каже др Олика Дробњак Томашек, алерголог КБЦ „Бежанијска коса“.

То се може радити на два начина - у првом реду чишћењем површина на којима би могла да се нађе амброзија, што је безусловно и мора се обавити.

Затим треба спречити контакт са алергеном самог организма, што значи да, ако сте били у зеленилу, а знате или претпостављате да имате тај проблем иако нисте били код алерголога на дијагностиковању, морате уклонити алерген са косе, коже и одеће, као и са слузница носа, горњих дисајних путева гргољањем најобичнијег физиолошког раствора.

Тако се смањује интензитет проблема који иначе имате. Следећи корак је узимање лекова.

„Међутим, увек инсистирам на томе да се, када пацијент посумња да има неке алергијске проблеме - у сезони се јавља његово кијање, кашљање, цурење носа, осипи по телу, гушење, бронхијална астма је врло честа - прво обрати лекару опште праксе који би морао то да препозна, а онда је валидна дијагностика неопходна у институтима за алергологију и имунологију“, објашњава др Дробњак Томашек.

Права превенција се може имати само ако спречите контакт са алергеном. Нешто што је још увек у домену футуристичке приче била би поправка грешке на геному, на петом хромозому код оних пацијената који су предодређени за стварање највеће количине антитела на одређене алергене, оне који су генетски предиспонирани да им имуни систем даје лажне сигнале по систему „ово је нападач“, а у ствари је реч о алергену из спољне средине на који не би требало да се формирају антитела.

Што се лечења тиче, сви "H1" хистаминици, кортикостероиди, леукотриенски антагонисти су нешто што ублажава симптоме алергије. Специфична имунотерапија код добро постављене дијагнозе је за сада право и једино лечење симптома.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
9° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи