Читај ми!

Орална хигијена спречава рак црева

Нови докази о директној вези фузобактерија, уобичајених „становника“ усне дупље, и рака црева, откривени су у две одвојене студије америчких научника. Те бактерије изазивају појачану телесну имуно реакцију, што може да доведе до развоја рака. Велику улогу у превенцији игра најосновнија хигијена усне дупље, поручују стручњаци.

Утврђени су нови докази о вези између хигијене усне дупље и развоја рака црева. Наиме, два тима истраживача спровела су одвојене студије, које су показале да фузобактерије (Fusobacteria), које се иначе налазе у устима, могу да изазову појачану имуно реакцију и започну развој рака у цревима.

Фузобактерије су већ доведене у везу са колоректалним раком, али досад није било познато да ли су директно утицале на настанак и раст тумора.

Први резултати истраживања, које су спровели тимови са Универзитета „Харвард“ и „Кејс вестерн ризерв“, објављени су у часопису Cell Host & Microbe.

Прва студија, научника са „Харварда“, утврдила је да су фузобактерије присутне у великим бројевима у аденомима - бенигним израслинама на цревима које временом могу да постану канцерогене.

Тестови на мишевима су показали и да та бактерија убрзава формирање колоректалних тумора из аденома, јер привлаче посебне имуно ћелије, које их нападају и узрокују упалну реакцију, што може да доведе до развоја рака.

Закључак студије друге групе стручњака је да фузобактерије на својој површини имају молекул који им омогућава да се прикаче и нападају људске колоректалне ћелије рака. Молекул FadA затим стимулише упалну реакцију и подстиче формирање тумора.

Важна орална хигијена

„Фузобактерије би могле да отворе потпуно нови начин у дефинисању рака црева, али и, још важније, довести до нових третмана којима ће тачно бити циљано заустављање развоја или ширења рака“, истакла је докторка Венди Гарет, вођа тима са „Харварда“.

Осим тога, научници опомињу и подсећају да у превенцији рака црева велику важност играју здрава исхрана, али и одржавање једноставне оралне хигијене прањем зуба и коришћењем зубног конца.

Тим са „Кејс вестерн ризерва“ такође је потврдио да су нивои FadA код људи са аденомима и колоректалним раком много виши него код здравих особа.

Научници су и синтетизовали једињење које блокира молекул и потпуно зауставља цео процес, што би могло да доведе до развоја новог превентивног третмана.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
9° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи