Читај ми!

Масна риба смањује ризик од артритиса

Британски и шведски научници тврде да конзумирање једне порције масне рибе недељно значајно смањује ризик од развоја реуматоидног артритиса. Своје тврдње поткрепљују тиме што су водени кичмењаци богати омега-3 масним киселинама, за које кажу да подједнако штите срце и мозак од дегенеративних процеса.

Конзумирање једне порције масне рибе недељно, попут скуше или лососа, значајно смањује ризик од развоја реуматоидног артритиса, тврде стручњаци.

Ова сазнања потичу из истраживања на више од 32.000 жена у Шведској и она научницима дају још један разлог да верују да је редовна исхрана која у себи садржи и рибу, добра за здравље, преноси Би-Би-Си.

Користи од конзумирања масне рибе се углавном објашњавају присуством омега-3 масних киселина, за које са сматра да подједнако штите срце и мозак од дегенеративних процеса или их значајно успоравају.

Сада се изгледа показало да су те киселине и добар противзапаљенски агенс, кој значајно може допринети у борби против артритиса.

Међутим, лекари упозоравају да жене које намеравају да затрудне у будућности не би требало да једу више од две порције масне рибе у току седмице, због тога што се у њој може наћи мала количина штетних материја, која се нагомилава у организму.

У истраживању које је трајало скоро 10 година, жене које су редовно јеле масну рибу једном седмично, смањиле су ризик од појаве реуматоидног артритиса са више од трећине, а жене које су у току седмице на столу барем још једном имале масну рибу уз неку другу врсту рибљег оброка, тај ризик су умањиле за чак 50 посто.

Истраживање је било усмерено само на рибу и није се бавило ефектима било каквих рибљих суплемената или додатака, али стручњаци сматрају да би и они могли да имају сличан заштитни ефекат.

Професор Алан Силман, директор истраживања за артритис у Енглеској саопштио је да је већ неко време познато да узимање рибљег уља код људи који болују од активног артритиса смањује симптоме упале.

Силман је такође саопштио да ово истраживање показује да узимање већих количина рибљег уља може да спречи појаву упала у ручним зглобовима, и да би због тога људи требало озбиљно да размисле о променама у својој исхрани.

Реуматоидни артритис погађа стотине хиљада људи само у Енглеској и Велсу. Број оболелих у свету мери се милионима, а како болест напредује, имуни систем напада зглобове који постају крути, болни и почињу да отичу.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
9° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи