Читај ми!

Храни, брани и улепшава!

Листа корисних материја које парадајз садржи није кратка, подсећају нутриционисти наглашавајући да осим што уживамо у укусним црвеним кришчицама чинимо много за лепоту, а при том смањујемо ризик од болести срца, можданог удара, рака дојке...

Владар лета у свету поврћа је, без трачка сумње, парадајз. Уколико већ нисте љубитељи укусних црвених плодова од којих се може направити безброј различитих салата, ево неколико јаких разлога да их заволите.

Будући да су богати фитонутријентима каротеноидима, највише бета каротеном и ликопеном, али и лутеином, алфа каротеном, чувају вид, а одлични су и у превентивној борби против рака дојке.

Резултати истраживања објављеног у часопису Cell Biochemistry and Biophysics показали су да већ поменути ликопен може да регулише биохемијски баланс код дијабетичара.

Захваљујући истој материји, парадајз чуда чини и у превенцији можданог удара.

Када се уноси редовно, ово поврће може смањити ризик од болести срца и до 29 одсто, јер бројне корисне супстанце које садржи смањују ниво холестерола и триглицерида.

Оне који се брину о изгледу обрадоваће вест да парадајз одлаже старење, а штити и генетски материјал од оштећења, па самим тим спречава и развој бројних болести и знакова старења.

Стимулишући стварање карнитина, материје за коју је утврђено да убрзава способност тела да троши масти и до 30 одсто, „црвене лопте“ улепшавају и фигуру оних који их често једу.

На листи корисних састојака парадајза је и витамин Ц, подсећају нутриционисти наглашавајући да осим што уживамо у укусним црвеним кришчицама чинимо много тога доброг за сопствено здравље и лепоту.  

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
9° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи