Читај ми!

Намирнице за препород плућа

Паметним одабиром хране, из плућа се може избацити велика количина катрана и токсина нагомиланих дугогодишњим пушењем. Осим тога, одређене намирнице смањиће и ризик од појаве инфекције и рака респираторних органа, тврде британски стручњаци.

Рак плућа је један од водећих узрока смрти од карцинома у свету и од њега у највећем броју оболевају пушачи.

Лекари због тога свим пушачима препоручују да оставе дуван. Особама које се одрекну ове лоше животне навике, као и оним које смање конзумирање цигарета саветује се да користе одређене намирнице како би очистили организам.

Постоје различити начини да се очисте плућа од катрана и токсина и да се на тај начин смањи ризик од појаве инфекције.

На листи коју је саставио тим британских стручњака са Института за истраживање хране „Норич“, кукуруз шећерац заузима прво место.

Ова намирница садржи бета-криптоксантин, за који се тврди да штити плућа од карцинома, јер представља снажан антиоксиданс.

Још једна антиоксидантна материја помоћи ће при избацивању нежељених „гостију“ – моћни селен. Налази се у разним врстама рибе, попут туњевине, лососа и бакалара, али и у јагњетини, јајима и житарицама.

На листи су и бели, црни и црвени лук, који садрже једињења са антиканцерогеним дејством.

Лук помаже у спречавању многих болести, а међу њима су и инфекције. Постоје индиције да код особа које већ имају карцином спречава раст нових ћелија.

При избацивању токсина из плућа одличан савезник јесте и ђумбир. Пожељно је пити чај од корена ове биљке, јер олакшава дисање.

Ту су и поморанџе. Осим што су богат извор витамина, наранџасти плодови такође садрже и већ поменути криптоксантин.

Коприва је одлична за чишћење организма. Ова зељаста биљка пуна је гвожђа, а такође и веома корисно средство за детоксикацију плућа и борбу против инфекција.

Препоручује се и чај од борових иглица, који најчешће служи за испирање грла и уста, али није занемарљив његов учинак ни у борби против озбиљних болести плућа.

Треба нагласити да респираторни органи не могу у потпуности да се очисте, али ће се бар у великој мери ослободити од токсина.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
10° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи