Читај ми!

Алергијски коњуктивитис све чешћи

Због све већег атмосферског загађења, последњих година сезонски коњуктивитис је у сталном порасту. Реч је о непријатном, али не и опасном обољењу, наравно, уколико се правилно лечи.

Од свих алергијских коњуктивитиса, који су хронични, најмасовнији су сезонски, алергијски коњуктивитиси. Због све већег атмосферског загађења, последњих година у су сталном порасту.

Почињу од раног пролећа и трају до касне јесени, често је код млађе популације. Реч је о непријатном, али не и опасном обољењу, наравно, уколико се правилно лечи.

Болест се најчешће јавља код особа алергичних на полен, али и као реакција на козметичке препарате - шампоне, креме или сапуне.

„Чим пацијент каже да га сврбе очи, то значи да је то алергијски коњуктивитис. Сви остали, инфективни, вирусни, бактеријски, могу да иду са сличним симптомима, али немају свраб“, објаснила је Љиљана Максић-Матић, офталмолог Дома здравља „Вождовац“.

И за коњуктивитис важи исти принцип као и код сваке друге болести: што пре започети терапију, код новорођенчади одмах, како би се функција ока очувала.

„Увек саветујем да пацијент прво треба да пружи сам себи прву помоћ - испирање чистом водом, вештачким сузама, физиолошким раствором, хладне облоге“, нагласила је др Максић-Матић.

Како бисмо у летњем периоду заштитили очи треба носити наочаре за сунце са УВ филтером.

Наочаре треба да буду велике да би заштитиле и од спољних негативних фактора, који се налазе у ваздуху, а лекари саветују да носимо шешире или капе са ободом, који такође имају улогу у очувању сузног филма ока. 

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
10° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи