Читај ми!

Терапија смехом у Каракасу

Не, није реч о још једном „флеш мобу“. На главном градском тргу Каракаса стотине људи окупиле су се на групној терапији смехом да се мало провеселе, побегну од свакодневнице, али и допринесу свом здрављу.

На главном тргу Каракаса некоме би могло да се учини да је у току још један „флеш моб“. Међутим, реч је о групној терапији смехом. У Венецуели иначе има око 6.000 клубова који практикују терапију смехом, а циљ је да се људи веселе и побегну од често досадне, понекад суморне, а неретко и напорне свакодневнице.

Осим тога што је смех саставни део доброг расположења, новија истраживања показују и да има стварне позитивне ефекте на људски организам.

Сада је већ добро познато да се током смеха, побољшава проток крви, позитивно утиче на телесну биохемију тако што редукује лучење хормона стреса кортизола и епинефрина.

Током смејања мозак ослобађа ендорфин који ублажава бол. Смех такође у неким случајевима појачава ефективност „Т“ ћелија, што доводи до јачег имуног система.

У многим земљама се смех користи као допуна лечењу свих болести.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
10° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи