Читај ми!

Гипс будућности!

Новозеланђанин Џејк Ивил осмислио је нови начин за имобилизацију и зарастање сломљених костију, гипс "Cortex". За разлику од традиционалног решења, нови модел савршено пријања удовима, а и довољно је лаган и танак да се једва примећује испод одеће.

Нова генерација гипса за имобилизацију и зарастање сломљених костију, дело је новозеландског научника Џејка Ивила са Универзитета „Велингтон“.

За свој изум Џејк је користио рендгенске снимке и три-де слике костију пацијенaта, па је створио прототип индивидуалног гипса "Cortex", пише Дејли мејл.

Компјутерски програм одређује оптимални облик гипса, са дебљим деловима око самог прелома.

За разлику од традиционалног гипса, нови модел савршено пријања удовима, а и довољно је лаган да стане испод одеће.

„Упркос крхком изгледу, 'Cortex' је и издржљив, па је права револуција у терапији зарастања сломљених костију“, каже Ивил.

За израду гипса "Cortex" потребно је око 24 сата, а постављање на удове траје свега десетак минута.

Ивилов изум већ користе бројне ортопедске клинике и болнице у Сједињеним Америчким Државама.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
10° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи