Читај ми!

Безбедно сунчање не постоји!

Светски дерматолози боравили су у Београду. Са око 400 учесника из земље и света, то је био највећи скуп стручњака из те области у региону, у овој години. Долазе лепи дани, па је поручено да безбедно сунчање не постоји и да се треба на време заштитити од штетног утицаја сунца.

На једном месту у исто време готово сви они који у Европи брину о здрављу и лепоти коже. Међу њима чак и зачетници појединих метода.

„Мој отац је био лекар и одлучио је да купи дерматоскоп. Од тада покушавам да га усавршим. Некада су то биле велике машине, данас су мале. Технички смо га унапредили, он нам омогућава да рано откријемо меланом", каже дерматовенеролог из Италије, доктор Ђузепе Аргенциано.

Свака промена на кожи је алармантна - неке нарочито.

„Нову промену која има пигменте у себи, или се мења у току времена, чак и ако није пигментована, ако имате неки чвор који се одједном појавио и почео да расте, или ако имате промену у нивоу коже и она полако почне да расте, постаје неправилног облика и то је знак да треба да одете на преглед", наводи дерматовенеролог са ВМА, докторка Лидија Кандолф Секуловић.

Проблем настаје када и те промене, које сигнализирају да је неопходно да потражимо савет лекара игноришемо.

„Прогноза зависи од самог тумора, врсте тумора који је на кожи - меланом или немеланомски. Постоји и други фактори, да ли је болест само у кожи да ли је захватила друге органе - лимфне нодусе. Могућности лечења у тако одмаклој фази су на жалост, за сада још увек лошије него што то очекујемо", истиче организатор Конгреса, доктор Жељко Мијушковић.

Иако је скупо, увођење скриниг програма је решење, слажу се лекари.

„Немачка је увела скриниг програм. После 35. године, сваке две године грађани одлазе на бесплатне прегледе коже. Тако је смањена смртност од меланома", закључује дерматовенеролог из Аустрије, докторка Ирис Залаудек.

Долазе лепи дани, па је и на конгресу поручено да безбедно сунчање не постоји и да треба да се на време заштитимо од штетног утицаја сунца.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи