Читај ми!

Утврђено, зевање хлади мозак!

Сви људи, као и већина животиња зевају. Зна се да овај телесни механизам има корисне функције, али је научнике вековима збуњивало која му је сврха. Резултати низа експеримената стручњака са Универзитета „Мериленд“ су изненађујући, јер наводе на то да је разлог за зевање хлађење мозга.

Зевање широм отворених уста узрокује ширење синуса попут балона, чиме се пумпа ваздух до мозга, што смањује његову температуру, пише Хафингтон пост.

Научници са Универзитета „Мериленд" тврде да зевање помаже мозгу да остане хладан, а синуси имају значајну улогу посредника.

Према њиховим наводима, зевање није знак досаде, умора или потребе за кисеоником, већ регулише температуру мозга.

Мозак је изузетно осетљив на промене температуре и мора да се штити од прегревања. Као и компјутер, он најбоље ради када је хладан.

Током зевања, зидови виличног синуса који се налази на образима са обе стране носа растежу се попут хармонике и потпомажу хлађењу мозга, тврде научници.

Права функција синуса је заправо још увек предмет дебате, па би ова теорија могла да помогне и у решавању тог проблема.

Тврдња да зевање помаже хлађењу мозга има велики медицински значај. На пример, често зевање углавном претходи нападима код особа које пате од епилепсије и мигрена.

Зевају и животиње попут паса, мачака, мајмуна, риба, птица, рептила и других. Чак и нерођене бебе зевају, што се види на 4D ултразвуку. Сматра се да је њихово зевање повезано с развојем мозга.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи