Читај ми!

Неуропатија, знак да „душа пати“

Узрок депресије није само економске природе. У мноштву болести које људима отежавају живот, посебно место заузимају неуропатије, односно обољења периферних нерава. Уколико они који имају сталне болове не потраже помоћ лекара, то стање почињу да прате и депресија, анксиозност, поремећај сна.

Неуропатски бол је врста хроничног бола, који је последица оштећења и болести нервног система.

Може бити узрокован дијабетесом, неком врстом малигнитета, ХИВ-ом и сидом, херпес зостером, али и повредама и деформитетима.

Алексу Марковића је тако скијашки пад болео годинама.

„И ви после тога устанете, и наравно ништа не примећујете, не можете да спавате, да се наместите у кревету", каже Марковић.

Неуропатски бол је врста хроничног бола који, за разлику од акутног, нема заштитну функцију и зато се мора исправно дијагностиковати и лечити, поручује један од најпознатијих светских неуролога, Жерар Мик.

Недавно је у Београду своја искуства преносио нашим стручњацима. Важно је реаговати на време, али је важно и да пацијенти који имају неуропатски бол не користе класичне нестероидне антиинфламаторне лекове, јер у овом случају нису ефикасни.

„Тамо где сте изгубили осећај, јавља се бол, и то је оно што је такође парадоксално. Не осећате нормални надржај, али осећате оно што је ненормално - а то је бол. Мозак се прилагођава губитку сензорних информација, а трпи цело тело, долази до такозване функционалне пластичности. Јављају се сви они познати симптоми, трњење, пецкање, имате осећај као да вас неко боде иглама" објашњава професор доктор Жерар Мик.

„Обраћамо пажњу на тип бола, затим на присуство других болести, године пацијента. Принцип је индивидуалан, дакле ми терапију морамо да прилагодимо пацијенту", истиче професор доктор Драгана Лаврнић са Клинике за неурологију КЦС.

Према резултатима истраживања Америчког удружења против бола, сваки четврти Американац пати од неког облика хроничног бола, а у последњих двадесет година то је примарни узрок одласка на боловање.

Израчунато је да компаније у Америци због тога годишње губе око 250 милијарди долара.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи