Читај ми!

Јогуртом против депресије

Млечни производи са здравим бактеријама регулишу активности у мозгу задужене за бол и емоције, па тако пробиотици смањују симптоме депресије и служе као превенција, поручују амерички научници.

Пробиотици који се налазе у јогурту могу да побољшају расположење, јер утичу на делове мозга одговорне за управљање емоцијама и осећаја бола, тврде научници са Универзитета „Лос Анђелес".

Они су открили да људи који јогурт са пробиотицима пију два пута на дан имају измењену функцију мозга, пише Дејли мејл.

У студији су женама у доби од 18 до 53 године давали јогурт два пута на дан током месец дана, а притом магнетном резонанцом скенирали њихов мозак.

Поделили су их у три групе, од којих је прва пила јогурт са живим бактеријским културама попут Bifidobacterium animalis, Streptococcus thermophilus и Lactobacillus bulgaricus, друга група јела је млечне производе без живих бактеријских култура, а трећа уопште није узимала млечне производе.

Резултати истраживања су показали да пробиотици смањују активност у мозгу која укључује соматосензорни кортекс, као и у предфронталном кортексу који је задужен за когницију и емоције.

Механизми задужени за те промене нису разјашњени, но очигледно је да добре бактерије у систему за варење шаљу молекуларне сигнале мозгу.

„Оно што једемо утиче на начин како функционишемо, а невероватно је да може чак и да мења расположење. Тако јогурт штити од депресије, док типична западњачка прехрана са пуно масноћа и шећера ради супротно", рекао је руководилац студије, доктор Емеран Мајер.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи