Читај ми!

Богиње: Мање муке кад си мали

С доласком пролећа и топлијег времена повећава се и број оболелих од варичеле, овчијих богиња, које се углавном прележе у млађим годинама. Међутим, није реткост ни да од њих оболе старије особе. Међу одраслима се не преносе тако брзо као међу децом, али је зато облик болести тежи и може оставити последице. Трудницама се саветује посебан опрез.

Вирус овчијих богиња може се пренети са оболелог на све осетљиве особе у околини, на оне који нису вакцинисани или до тада нису били у контакту са узрочником болести.

Посебно опрезне треба да буду труднице које у детињству нису прележале варичелу, јер уколико је оболела у прва три месеца мора прекинути трудноћу, зато што се вирус може пренети на плод и изазвати различита оштећења.

Бранка Лазић-Драгићевић, начелница гинекологије у Дому здравља „Вождовац", нагласила је да жене које су прележале варичелу као дете не могу да оболе и да не треба да се брину, јер им је трудноћа безбедна. У том случају, нити трудница може да добије овче богиње, нити беба може на било који начин да буде угрожена.

„Уколико жена сумња да је била у контакту са оболелим од варичеле треба да се јави свом гинекологу, а он ће даље проценити да ли је потребно даље испитивање, да ли може да је умири тиме да може безебедно да прати трудноћу", објаснила је докторка Лазић-Драгићевић и истакла да уколико је трудница оболела током првог тромесечја, гинеколог ће је упозорити да трудноћу прекине, јер је ризично по плод.

Сваке године на Институту за инфективне болести збрине се на десетине одраслих особа са варичелом. Болест се спољава као и код деце, али су промене и компликације теже.

„У одраслом животном добу болест се испољава као и код деце, с тим што је то тежа болест, промене су шире и чешће су компликације него код деце. Најчешће комликације су упале плућа вирусне и менингоенфацилитис, односно упала можданица и мозга. Да би се то спречило варичелу треба схватити као озбиљну болест, значи треба да се мирује, одлежи, да се користе витамини", навела је др Мирјана Поп-Лазић, лекар опште праксе у ДЗ „Вождовац".

Већина људи богиње прележи у детињству. Варичела је веома заразна и лако се преноси међу децом, али има много лакши облик него код одраслих.

Према речима педијатра Ратка Гаровића, специфичне терапије нема зато што је у питању вирусна болест.

„Неопходно је укључити симптоматску терапију, ако је дете фебрилно, што се често деси, дати му нешто за скидање температуре, што више течности. Значи, витаминска терапија, супице, сокићи, лакшу храну. Мировање 21 дан, а хигијена може нормално да се одржава, дете може да се купа редовно", прецизирао је др Гаровић.

Варичела у том узрасту углавном не оставља последице. Главна брига је ублажавање свраба и спречавање бактеријских инфекција мехурића које могу да оставе трајне ожиљке.

У свету се деца већ дуго вакцинишу против те вирусне инфекције. Вакцина се може и купити код нас, али стручњаци тврде да ни она не даје стопостотну заштиту.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
9° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи