Читај ми!

Укус пива покреће осећај пријатности?

Сам укус пива, чак и без утицаја алкохола из тог напитка, могао би да буде довољан окидач за ослобађање допамина, супстанце која утиче на осећај задовољства, поручују амерички научници. Будући да се конзумацијом алкохола и неких дрога активирају допамински рецептори, откриће би могло да помогне у лечењу зависности, па чак и депресије.

Да би открили како укус пива утиче на мозак, амерички научници су групи мушкараца дали малу дозу пива, а док су испитаници уживали пијуцкајући, њихов мозак је скениран и реакције су пажљиво праћене.

Примећено је да након што се осети укус пива, у мозгу се покреће знатно ослобађање неуротрансмитера допамина, хемијске супстанце доведене у везу са осећајем задовољства које изазива алкохол, као и неке дроге.

Овај ефекат је био израженији код мушкараца који су раније у породици имали проблема са алкохолизмом.

Резултат не изненађује, тврде научници, и нова сазнања о начину на који мозак реагује на пиће, могла би да буду корисна у откривању предиспозиција за зависност од алкохола.

„Верујемо да је ово први експеримент који показује да сам укус алкохолног пића, чак и без било каквог ефекта алкохола, може да активира допамин у центрима у мозгу, задуженим за награђивање", рекао је један од аутора студије Дејвид Карекен, професор на Медицинском факултету у Индијани.

Током студије, истраживачи су мушкарцима дали 15 милилитара њиховог омиљеног пива, које су пили током 15 минута, довољно да осете укус, али недовољно да пиво изазове промену промила алкохола у крви.

Други пут, „на менију" је било неко енергетско пиће или вода, како би могле да се упореде реакције.

Након тестирања уочено је повећање нивоа допамина код мушкараца који су пробали пиво, а стручњаци су дошли до закљука да је и сам укус овог пића довољан да се у мозгу региструје осећај задовољства.

Конзумацијом алкохола и неких дрога активирају се допамински рецептори, те би у том правцу требало тражити факторе ризика за развој зависности попут алкохолизма, а научници поручују да би ово откриће могло да помогне у лечењу зависника, као и оболелих од депресије.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
9° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи