Читај ми!

Ништа од мирног сна ако...

Сан је лакше растерати него што многи мисле! На листи вечерњих ритуала и активности које ће вас са сигурношћу држати будним до дубоко у ноћ су и касна физичка активност, туширање топлом водом, испијање великих количина течности.

Нема бољег освежења за организам од сна. Подугачка је листа добробити које имамо од редовног вечерњег одмора. Ипак, за многе одлазак на починак може да буде свакодневни изазов.

И док су стручњаци небројено пута састављали спискове савета шта да радимо пре одласка у кревет, веома ретко се дешава да наиђемо на упутства о нежељеним активностима.

Један од поузданих начина да растерате сан је да вежбате увече. Иако физичка активност утиче на побољшање квалитета сна, проблем настаје уколико се патика за трчање или простирке за јогу латите и до три сата пре одласка у царство снова.

Ранији термин вежби обезбедиће телу довољно времена да спусти температуру, која те вечери може донети несаницу.

Способност организма да се опусти да бисмо заспали може озбиљно бити угрожена и гледањем ТВ програма или сурфовањем интернетом.

Кривaц: јарка светлост која допире са екрана омета стварање мелатонина, хормона који нас „уводи" у сан. Зато се оканите монитора свих врста 30 минута пре починка.

Од купања или туширања топлом водом, такође, нам се спава, али не и уколико се у купатило упутимо у последњем моменту.

Довољно времена за спуштање телесне температуре и у овом случају је решење проблема.

Кофеински напици, енергетска пића и алкохол озлоглашена су „банда" која спречава свакодневно вечерње склапање капака.

Међутим, испијање већих количина било које течности сат-два уочи спуштања главе на јастук обезбедиће само честе посете тоалету између којих ока нећете склопити.

Са друге стране, не треба бити ни жедан, већ пронаћи златну средину. 

Стручњаци истичу да је мало обавеза за посао или школу које не могу да сачекају јутро. Шта год да треба да урадите стимулисаћете мозак и изазвати непотребан стрес, управо супротно од онога што вам је потребно за миран сан.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи