Читај ми!

Музика пружа ужитак као секс!

Задовољство које причињава слушање музике може се мерити са ужитком за време секса или при конзумацији омиљене хране! Канадски стручњаци утврдили су и да је оно што музику чини толико „емотивно јаком“ је стварање очекивања и илузија.

Слушање музике може да стимулише мозак и изазове хемијскe реакцијe сличне оним које изазивају велика задовољства, попут секса или конзумирања омиљене хране!

Користећи магнетну резонанцу, стручњаци Универзитетa „Мекгил" у Монтреалу открили су да део мозга Nucleus accumbens, област задужена за задовољства, постаје веома активан када људи слушају неку песму први пут.

Што више слушалац ужива у песми то су стимуланси од хемијских реакција јачи. Слична активност бележи се и при сексуалном односу и конзумирању омиљене хране.

Учесници истраживања слушали су 60 песама које пре тога нису чули, а за то време промена разних параметара праћена је функционалном магнетном резонанцом.

Канадски научници су анализирајући добијене податке схватили и зашто нам слушање музике причињава толико задовољство.

„Оно што чини музику толико 'емотивно јаком' је стварање очекивања и илузија", каже вођа истраживања Валори Салимпур.

Чињеница коју истраживачи истичу као посебно занимљиву је то што стручна особа, користећи методу, може на основу степена задовољства да види да ли ће неко купити одређену песму.

„Активност у Nucleus accumbens-у је одличан показатељ да ли су очекивања достигнута или чак и превазиђена. У нашој студији смо открили да, што је већа активност у том делу мозга, то су људи спремнији да потроше више новца", указује докторка Салимпур.

Према њеним речима, резултати истраживања помажу да се открије зашто људи воле различите врсте музике.

„Свака особа има јединствено обликован центар за звучне надражаје, који је формиран на основу звукова и музике коју смо чули током живота", истиче вођа студије.

Такође, нови звук, који први пут региструје, мозак доводи у везу са претходним емоционалним реакцијама.

Друго важно откриће јесте да поменута област мозга ради заједно са центром за звучне надражаје, који складишти информације о звуцима и мелодијама којима смо раније били изложени.

Природно, што је веће задовољство док слушамо неку песму, то је већа и размена информација између две мождане области.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
9° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи