Читај ми!

И карнитин из црвеног меса штети срцу

Није новина да претерана конзумација одрезака, млевеног меса или сланине може да нашкоди срцу и крвним судовима. Међутим, амерички научници утврдили су да, осим „дежурних криваца“, холестерола или засићених масноћа, и карнитин из црвеног меса може да повећа ризик од болести срца.

Високи нивои засићених масти и холестерола у црвеном месу већ дуго су познати као непријатељи срца и крвних судова.

Међутим, студија објављена у медицинском часопису Nature Medicine показала је да и карнитин пронађен у црвеном месу, приликом разлагања у стомаку, покреће читав процес који резултира повећаним нивоом холестерола, што, такође, доводи до већег ризика од срчаних обољења.

Наиме, експерименти спроведени на мишевима и људима показали су да неке бактерије у цревима разлажу карнитин, који се након тог процеса даље разлаже у гас, преноси Би-Би-Си.

Јетра га даље претвара у једињење ТМАО. Ова супстанца доведена је у везу са гомилањем масних наслага у крвним судовима, што може довести до обољења срца и крвних судова.

Упркос томе што је велики број студија раније показао да исхрана богата црвеним месом доприноси повећању нивоа засићених масти у крви, ова нова студија показала је да „дежурни кривци" нису и једини.

„Холестерола или засићених масти нема толико у црвеном месу, већ нешто друго повећава ризик од кардиоваскуларних болести", рекао је за Би-Би-Си вођа студије Станли Хејзен.

Према његовим речима, иако тело избацује карнитин, он и даље прилично утиче на метаболизам масти, а крајњи ефекат је већа акумулација холестерола.

Хејзен је рекао да би употреба пробиотичких јогурта могла да промени баланс бактерија у цревима и смањи њихов број, што би, како је нагласио, у теорији могло да смањи ризик од срчаних проблема изазваних конзумацијом црвеног меса.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
9° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи