Читај ми!

Краљ баште прија непцу и чува здравље

Већ неколико хиљада година користе се лековита својства босиљка. У новије време то се често заборавља, па је овај еликсир здравља неправедно протеран у кухињу где суверено влада медитеранским јелима.

Oсим пријатног укуса, очаравајућег мириса и лепог изгледа, што му је обезбедило сигурну позицију у кухињи, босиљак (Ocimum basilicum) има особине због којих га и нутриционисти и лекари воле.

Сматра се да је пореклом из Индије, а да су за њега знали и Египћани још пре више од 5.000 година. Према писаним подацима, ову биљку у Европу су, око 12. века, донели монаси.

Ароматично босиље од памтивека се користи за верске обреде, као зачин, али и као одличан природан савезник при враћању нарушеног здравља. Због корисних састојака употребљавају се стабло, гранчице, листови и цветови.

Краљ баште богат је лековитим састојцима и супстанцама попут биљних влакана, гликозида, етеричних уља, камфора, метил-кавикола, минералних соли, сапонина, тинол-линеола, цинеола.

Употребљен као зачин, босиљак даје укус јелу, побољшава варење тешке хране и чува је од кварења.

Кулинари га препоручују као додатак јелима од кромпира, кукуруза, карфиола и плавог патлиџана. Неизоставан је у медитеранској кухињи за припремање прелива, а најбољи је у тиму са парадајзом.

Лековитост босиљка посебно долази до изражаја при сузбијању акни, код лечења анксиозности, астме, болести бешике и мокраћних путева, болести јетре, болова у мишићима, мигрене, гнојних чирева, болова у желуцу, депресије, дијареје, екцема, менструалних проблема, прехладе и грипа, проблема са циркулацијом, разних инфекција.

Најчешће се користи чај од босиљка (листови не треба дуго да стоје у врелој води), али не би требало заборавити ни уље, подсећају стручњаци, које је делотворно у решавању проблема са кожом.

Босиљак делује као седатив, може да умањи болове, а добар је и против грчева.

Због седативног дејства не препоручује се трудницама у почетку трудноће ни бебама.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
9° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи