Читај ми!

Вргањ величанствени!

„Kраљ дивљих гљива“ вргањ разликује се од многих прехрамбених артикала по необичној ароми и томе што садржи хранљиве и лековите састојке. Богат је беланчевинама, витаминима и минералима, као и одређеним састојцима који имају антиканцерогено дејство, са антибиотичким и имуностимулативним деловањем.

Вргањ је због своје посебне ароме и лековитог дејства познат као „краљ дивљих гљива".

Осим што је богат беланчевинама, вргањ је и одличан извор прехрамбених влакана, посебно хитина који „омета" апсорпцију масти и помаже код мршављења, што га чини идеалном дијеталном намирницом.

Ова гљива богата је витаминима Б1, Б2, Б3, Б5, Ц, Д и минералима (калијум, гвожђе, цинк, селен, бакар, калцијум), бета-глуканом, јача имунитет, регулише кардиоваскуларни систем и спречава остеопорозу.

Вргањи садрже више беланчевина од било које врсте поврћа, које су уједно и нискокалоричне, сличног састава као и беланчевине животињског порекла, тако да се посебно препоручују у вегетаријанској и веганској исхрани.

Доказано је да ове печурке садрже одређене састојке који имају антиканцерогено дејство, са антибиотичким и имуностимулативним деловањем.

Могу да се конзумирају на безброј начина – свежи, поховани, сушени, али и укисељени, а да уједно имају одличан укус и високу хранљиву вредност. Ова врста гљива не садржи сахарозу и скроб, па се посебно препоручује дијабетичарима.

Србија је погодно станиште за вргање, који расту на пропланцима храстових, брезових, као и мешовитих шума и обично сунчаним обронцима прекривеним маховином. Има их у готово целој Европи, од лета до касне јесени.

Једна је од најквалитетнијих гљива због чега достиже високу цену на тржишту.

Полуокруглог шешира, светло до тамно смеђе боје, са дебелом беличасто-браон дршком и пријатним мирисом, расте сакривен испод лишћа. Замена са сличном отровном гљивом је готово немогућа.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
9° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи