Читај ми!

Ипак је добро бити гладан

Прва реакција на реч глад је да је у питању нешто лоше, осећај који треба „поправити“. Међутим, умерена глад је веома битан део исхране, јер регулише метаболизам, смањује избирљивост, утиче на то да храна има бољи укус и да ужитак при јелу буде већи.

Многи грицкају по цео дан, никада нису потпуно сити, али, ипак, не дозвољавају да осете глад.

Французи инстинктивно бирају право време за осећај глади. Грицкање током дана је реткост зато што је веома битно сести за сто са добрим апетитом, поготово када је укус хране у питању, пише Хафингтон пост.

Научници са Универзитета Харвард тврде да константно грицкање и заваравање глади није добро за метаболизам и свеопште здравље, јер се на тај начин претерује са јелом, што доводи до низа проблема.

Поједини стручњаци за губљење тежине препоручују такозвану „Скалу глади".

Концепт је врло једноставан и подразумева три мања оброка у току дана. Такође, не једе се док се не осети „пријатна глад" и престаје се са оброком када се осети блага ситост.

Наравно, оброци треба да задовоље дневну дозу витамина, који су потребни организму да нормално функционише. Слаткиши, газирана пића и алкохол се никако не препоручују.

На пример, деци је потребно од 1.000 до 1.500 калорија, одраслим мушкарцима између 2.500 и 3.000, а умерено активним женама до 2.000 калорија дневно.

Умерени осећај глади је посебно добар за децу, јер смањује њихову избирљивост и на тај начин ће појести и намирнице које су неопходне за развој организма, а које су им иначе мрске.

Стручњаци напомињу да је веома важно успоставити правилан временски интервал, да између оброка треба да прође четири до пет сати, јер ће тако храна имати бољи укус и представљаће прави ужитак.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи