Читај ми!

И антички човек боловао од срца!

Од болести срца и крвних судова људи су патили и пре четири миленијума! Најопсежнија студија изведена на мумијама дала је доказе да зачепљење артерија не мора да буде последица модерног начина живота у којем доминира брза храна.

Чак и без модерних искушења у виду брзе хране или цигарета, људи су пре 4.000 година патили од закречених артерија, показала је највећа до сада студија мумија.

Студија показује да су болести срца биле део природног процеса старења и да можда и нису у директној вези са савременим факторима ризика попут пушења, масне хране или премало физичких активности.

Скенирањем 137 мумија, стручњаци су дошли до сигурних показатеља да је од артеросклерозе патила трећина, укључујући и оне особе за које се верује да су живеле здравим животом.

Више од половине испитаних мумија је из Египта, док су остале из Перуа, југозападне Америке и са Алеутских острва. Мумије потичу из периода 3.800 године пре нове ере до 1.900 нове ере.

Артеросклероза је болест крвних судова која је у тесној вези са срчаним ударом и шлогом.

„Срчане болести вребају људе широм света већ 4.000 година", рекао је доктор Рендал Томпсон, кардиолог Института „Сент Лукс Мид" у Канзас Ситију и шеф студије.

Мумије са зачепљеним артеријама биле су старије у време смрти и имале су, како стручњаци процењују, око 43 године. Испитане мумије које нису имале оболеле артерије биле су просечне старости око 32 године.

У већини случајева научници нису били у стању да утврде да ли је смрт наступила због срчаних проблема.

Резултати студије објављени су 10. марта на самиту кардиолога у Сан Франциску и објављени у стручном часопису Lancet.

Томпсон је рекао да је био изненађен када је видео атеросклерозу код људи са Алеутских острва који су, наводно, живели здравим животом.

„Мислим да је фер рећи да људи данас треба да се осећају мање кривим због срчаних проблема. Верујем да смо претерали са идејом да здрав живот може потпуно да елиминише ризике", истакао је др Томпсон напоменувши да се не зна узрок закречења артерија код мумија.

Преци Пуебло индијанаца који су живели у пећинама данашњег Колорада и Јуте користили су ватру за кување и грејање, па су, самим тим, удисали и доста дима.

„Тај дим је можда могао да остави исте последице као и цигарете", објаснио је Томпсон.

Раније студије такође су пружале доказе о постојању срчаних болести код египатских мумија, али је ова студија највећа до сада и прва у коју су укључене и мумије са других подручја.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи