Читај ми!

Руси „поправљају“ људско тело!

Сибирски научници направили су револуционарни напредак на пољу биотехнике. Успели су да створе биовештачко ткиво које ће моћи да замени повређене органе. То ће у блиској будућности, уверени су научници, помоћи у лечењу многих болести и повреда – од опекотина до инфаркта.

Научници са Института хемијске биологије и базичне медицине у Новосибирску, неколико година су радили на проучавању матичних ћелија и створили су вештачко ткиво које ће моћи да замени повређене органе.

Најпре су понудили решење у случају да је неопходно заменити повређено ткиво зглобова, а затим су успели да створе биосинтетичке протезе за замену аорте.  

Синтетичке протезе се одавно користе у савременој медицини, укључујући и кардиологију. Али, биосинтетички органи и ткива, добијени од живих ћелија, новина су и имају велику перспективу.

После пресађивања синтетичких имплантата и органа донора, јављале су се честе компликације.

Људски организам често одбацује туђе ткиво. Биосинтетички материјал организам лакше прихвата, посебно ако је створен од ћелија пацијента. Компликације приликом овакве трансплантације своде се на минимум, а организам се много брже привикава на „рођени" имплантат.

Стручњаци из Новосибирска су пре неколико месеци пресађивали биосинтетичке имплантате лабораторијским пацовима. Од тада организми животиња функционишу одлично.

Научници тврде да ће такве протезе имати широку примену већ за неколико година, а постоји могућност отварања и банке органа.

Уколико се планови научника остваре, у блиској будућности човек ће моћи да „поправи" тело: замени повређене органе новим органима, који су створени од његових ћелија.

То ће, како наводи Глас Русије, помоћи у лечењу многих болести и повреда - од опекотина до инфаркта, и решиће најважнији проблем - недостатак органа донора.

Број коментара 14

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи