Читај ми!

За воланом прехлада опаснија од алкохола

Тим научника са Универзитета „Кардиф“ установио је да возачи који имају кијавицу или грип, представљају праву опасност на путу како за друге возаче, тако и за себе, јер су им реакције успорене као да су попили неколико кригли пива.

Упоређујући реакције 50 прехлађених и 50 потпуно здравих људи, научници са Универзитета „Кардиф" су открили да прехлада успорава реакције људи исто колико и три, четири кригле пива, или осам стандардних пића.

„Прехладе би могле да успоре реакције у вожњи за 36 милисекунди", каже истраживач и професор на „Кардифу" Енди Смит и истиче да конзумирање алкохола успорава реакције за 15 милисекунди.

Кијање, такође, возачу може да скрене пажњу са пута по три секунде.

„Људи који возе док су прехлађени, треба да буду свесни ризика", поручује Смит, јер концентрација опада за 33 одсто.

Раније студије су откриле да долази до промена у мозгу када се тело бори са инфекцијом, што је вероватно разлог слабе реакције и концентрације.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи