Читај ми!

Стрес и анксиозност угрожавају плодност мушкарца

Савремени начин живота и јурњава за професионалним успесима узрокују стрес и анксиозност, што се негативно одражава на плодност мушкараца. Од способности појединца да се бори са стресом, тврде италијански научници, зависе и концентрација и укупан број сперматозоида.

Способност мушкарца да произведе здраве и функционалне семене ћелије могла би да зависи од тога колико је у стању да се избори са стресом, указује студија, обављена у Европској болници у Риму.

Италијански тим, који је предводила Елиза Велани, утврдио је да се у ејакулату мушкараца код којих се региструје виши ниво краткорочног и дугорочног стреса или повећана анксиозност, региструје нижа концентрација и мањи укупан број сперматозоида, извештава Ројтерс.

Mушкарци с највишим нивоом анксиозности су такође под већим ризиком од деформисаних, или мање покретљивих семених ћелија.

„Наши налази јасно указују на то да стрес и анксиозност могу да представљају значајан фактор мушке плодности", истиче Веланијева.

Студијом су била обухваћена 94 мушкарца, који су први пут потражили помоћ на клиници за плодност при поменутој болници и 85 испитаника, који нису тражили терапију за побољшање репродуктивне способности.

Сви учесници истраживања дали су узорак семене течности на анализу и попунили два упитника, којима се мере тренутна и дугорочна анксиозност и стрес на скали од 20 до 80 поена.

У просеку су мушкарци из обе групе на тим тестовима имали резултат од 27 до 40 поена, што се не сматра „патолошким".

Међутим, поређењем узорака 28 учесника са најнижим и 40 испитаника са највишим нивоом стреса и анксиозности, испоставило се да су припадници друге групе под знатно већим ризиком од смањене концентрације и мањег укупног броја семених ћелија, као и од мање покретљивости сперматозоида.

Код њих је регистрован и нешто већи ризик од оштећења ДНК.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи