Читај ми!

Шећер убрзава зарастање рана?

Веће количине шећера су лоше за линију и зубе, али би могле да постану одличан савезник у борби за брже зарастање рана. Према резултатима истраживања, бактеријама је потребна влага како би се размножавале, а кристал шећер извлачи течност и „изгладњује“ микробе.

Ново истраживање је показало да кристал шећер посут директно на ране, чиреве на ногама, па чак и ожиљке од ампутације убрзава зарастање, чак и онда кад антибиотици закажу.

До овог открића дошао је професор на Универзитету „Волверхемптон", Мозес Муранду, који је одрастао у Зимбабвеу и чији се отац бавио алтернативном медицином.

Муранду је открио да шећер повлачи влажност из ране, што убрзава процес зарастања.

Један од пацијената који се опоравља захваљујући овој методи је Алан Белис из Бирмингема, који је лечен после ампутације ноге.

После третмана шећером, Белисова рана се за две недеље драстично смањила.

До сада је 35 пацијената подвргнуто таквој терапији, а код свих је примећено побољшање здравственог стања без нежељених последица, пише Дејли мејл.

Третман, према речима професора Мурандуа, делује зато што је бактеријама потребна влага како би се размножавале, а шећер на рани који извлачи течност „изгладњује" микробе.

Муранду истиче да је коришћен чист шећер, без додатака.

„У Африци људи користе шећер из супермаркета, али овде мора да прође кроз процес дезинфекције", објашњава Муранду и додаје да је веома поносан на то што се третман показао делотворним.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи