Читај ми!

Опасан и низак притисак

Лекова за низак крвни притисак има много мање него оних који регулишу хипертензију, а они који пате од њега знају колико непријатних симптома га прати, од малаксалости, бледила до несвестица и лошег памћења. Ипак, неки природни препарати попут жен-шена, чаја од коприве и купиновог вина могу бити од помоћи.

Малаксалост, бледило, недостатак енергије – симптоми добро познати особама које пате од ниског крвог притиска, обољења које уме да отежа и најлакше свакодневне послове.

Од симптома, учестали су још и брзо замарање, вртоглавице, несвестице, слабост и лоше памћење. Овакве особе се ујутро осећају неиспавано, а потребни су им и стимуланси у виду кафе за разбуђивање.

Низак крвни притисак без испољавања симптома не представља претњу за здравље. Организам се адаптира на одређени крвни притисак, па је неким људима 90/50 нормалан притисак, а другима, који иначе имају повишен, већ при паду на 100/60, испољавају се малаксалост, вртоглавица и остали симптоми хипотензије.

Потребно је повећати унос течности и соли, со везује воду у организму и повећава запремину циркулишуће крви. Кофеин, гуарана и други стимуланси утичу на повећање крвног притиска, али ипак у повећаним дозама могу изазвати убрзано лупање срца.

Регистрованих лекова за низак крвни притисак има много мање него оних који регулишу хипертензију (повишен крвбни притисак), а као алтернатива примењују се препарати на бази жен-шена и гуаране.

Сибирски жен-шен се саветује младим особама и сматра се погодним за блажу варијанту овог обољења. Корејски или кинески је јачи и препоручује се старијим особама, код врло исцрпљеног организма и веома сниженог притиска.

Ђумбир стимулише циркулацију, самим тим помаже и код хипотензије, а може да се користи као зачин у јелима. Код малокрвности и анемија јављају се симптоми слични сниженом притиску (несвестица, бледило, слабост), а употребом чаја од коприве и уносом цвекле и купиновог вина повећава се усвајање гвожђа.

Уношењем довољне количине течности обезбеђује се адекватна запремина циркулишуће крви и спречава смањење притиска. Пошто присуство хипотензије може указивати на постојање неких других обољења, неопходно је ово испитати лекарским прегледом.

Особе које пате од овог обољења имају мањи ризик за срчани удар и обољења срца и бубрега.

Спортисти, рекреативци и особе које се редовно баве неким видом физичке активности, са идеалном телесном тежином, као и непушачи, често оболевају од хипотензије.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи