Читај ми!

Витамин Ц увећава ризик од камена у бубрегу?

Tестирајући 22.000 мушкараца, шведски научници су установили да додатни унос витамина Ц увећава ризик од добијања камена у бубрегу. То се односи само на суплементе, док је унос овог антиоксиданта кроз храну - из воћа и поврћа препоручљив.

Мушкарци који узимају допунски витамин Ц су под великим ризиком oд добијања камена у бубрегу, показује шведска студија обављена на преко 22.000 људи.

„Одавно се сумња да би високе дозе витамина Ц могле да повећају ризик од камена у бубрегу, јер се део тог витамина из организма преко урина избацује у облику оксалата, једног од кључних састојака бубрежног камена", истиче Лаура Томас, вођа поменуте студије, обављене на Институту „Каролинска", преноси Ројтерс.

Томасова и њен тим анализирали су резултате студије у којој су учествовали средовечни и старији шведски мушкарци, који су давали податке о својој исхрани и начину живота.

Међу испитаницима, 907 мушкараца је пријавило редовно узимање таблета витамина Ц (од по 1.000 мг). Код 3,4 одсто се током трајања студије први пут појавио камен у бубрегу.

Код осталих испитаника, који нису редовно узимали таблете витамина Ц, нити било који други додатак исхрани, камен у бубрегу се појавио код само 1,8 одсто.

Највећи ризик од камена у бубрегу су имали мушкарци  који су бар једном дневно узимали таблете витамина Ц.

Иначе, камење у бубрегу састоји се од сићушних кристала у комбинацији с оксалатима.

Обично само нестаје, али у том процесу може да изазове јаке болове. Велико камење понекад мора да се одстрани хируршки.

Шведска студија не доказује да баш витамин Ц изазива камен у бубрегу. Ипак, особе које су некад имале камен, требало би да размисле да ли да узимају допунски витамин Ц, саветује шведски тим.

Тим са Института „Каролинска" такође напомиње да резултати до којих се дошло не значе да људи не треба да конзумирају знатне количине витамина Ц кроз храну - из воћа и поврћа, будући да је овај антиоксидант важан за здравље костију и мишића, а његов недостатак може да изазове скорбут.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи