Читај ми!

У свакој чорби треба да буде мирођије!

Неправедно оптужена да се „трпа“ свуда, мирођија стидљиво „наступа“ као зачин у зимници, понеком јелу и салати. У зеленим листићима, међутим, крије се мноштво корисних материја које штите организам, због чега би, саветују стручњаци, што чешће требало да буду на менију.

Мирођија се користи од памтивека. Данас се користи у салатама, супама, јелима, а незаобилазан је састојак туршије, нарочито ако је потребно укиселити краставце.

Сјајан је додатак који јелу да посебан укус, а при том готово не утиче на калоријску вредност. Одлично се слаже са грашком, краставцем и јогуртом, рибом, свињским месом.

Иако се ова биљка најчешће користи као зачин, нутриционисти скрећу пажњу на њене способности на пољу заштите организма од разних „напада".

Захваљујући само високом садржају калцијума, мирођија у свежем облику требало би да буде што чешће на трпези.

На тај начин могу се ојачати кости па чак и спречити напредовање остеопорозе.

Међу корисним својствима ове ароматичне биљке је и благо антибактеријско дејство, што може добро доћи у борби против унутрашњих и спољашњих упала.

У старијим културама прах од печених семенчица мирођије стављан је на ране како би се спречила инфекција.

Воће и поврће јарких боја обилују заштитним материјама, посебно ефикасних против слободних радикала.

Зелена мирођија може да активира процесе елиминације тих штетних молекула, чиме се смањује ризик од срчаног удара, рака, и многих других болести.

Још од античких времена чај од свеже мирођије користи се за лечење главобоље. Као ефикаснија варијанта може се користити и свеже цеђен сок.

Регулација нивоа желудачне киселине, умирујуће дејство на цело тело, али и иритиран стомак и превенција дијареје такође су својства због којих стручњаци саветују зелене листиће у салати или јелу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи