Читај ми!

Црни чај штити од рака јајника?

Даме које уживају у црном чају мање су изложене ризику од рака јајника, тврде аустралијски стручњаци. Најзаслужнији, највероватније, флавоноиди којима обилује познати напитак.

Жене које током већег дела живота уживају у чају могу очекивати битне здравствене добробити од ове навике. Због конзумације овог познатог напитка, између осталог, мање су склоне раку јајника.

Истраживачи Универзитета „Куртин" у Перту у Аустралији проучавали су 1.000 жена просечно старих 59 година. Једна група испитаница је имала дијагнозу рака јајника, док је 500 било здраво. Стручњаци су их детаљно испитали о навикама испијања чаја: колико често пију напитак, коју врсту и када су пригрлиле ову навику.

Установили су да су здраве жене биле склоније дужем испијању чаја у односу на учеснице истраживања са дијагностикованим раком. Оне су, наиме, у ранијем добу почеле редовно да пију познати напитак.

Од укупног броја здравих испитаница, чак је 79 одсто редовно пило чај, у поређењу с 51 одсто жена с раком јајника. Истраживачи су истакли флавоноиде црног чаја, моћна једињења које нам помажу у борби против болести, као најодговорније за овакву „здравствену заштиту".

Они који не могу да прихвате јак укус црног чаја могу га разредити млеком, савет је стручњака заснован на резултатима претходних истраживања која су показала како то неће утицати на благотворни ефекат састојака напитка.

„Чај је сигурно и јефтино пиће. Треба подстицати његову конзумацију због потенцијалних добробити спречавања ове честе и смртоносне болести жена", закључио је вођа студије доктор Енди Ли.

Рак јајника један је од водећих узрока смрти жена и друга гинеколошка малигна болест по учесталости. Тумор јајника настаје растом абнормалних ћелија и може бити неканцероген - бенигни или канцероген - малигни.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи