Читај ми!

Откривен нови вирус налик САРС-у

Нови вирус из исте породице као САРС откривен је у Великој Британији код човека који је недавно боравио у Саудијској Арабији, потврдила је Светска здравствена организација. За сада нема забране путовања у ту блискоисточну државу.

Представници Светске здравствене организације (СЗО) потврдили су да је у Великој Британији откривен нови вирус из групе у којој је и САРС.

У саопштењу СЗО наводи се да су тестови код 49-годишњег мушкарца, који је недавно боравио у Саудијској Арабији, потврдили присуство новог коронавируса.

Коронавируси су велика породица вируса која обухвата обичну прехладу и САРС.

„Узимајући у обзир да је ово нови коронавирус, СЗО је тренутно у поступку прикупљања информација како би се утврдиле импликације по јавно здравље", наводи се у саопштењу.

Пацијент се јавио лекарима 3. септембра са симптомима акутне респираторне инфекције, 7. септембра је примљен на интензивну негу болнице у Дохи у Катару, а 11. септембра је премештен у Британију.

Научници су упоредили генске секвенце узорка вируса узетог од тог пацијента, са узорком из плућног ткива једног 60-годишњег Саудијца који је преминуо почетком године и утврдили да су они готово идентични, додаје се у саопштењу.

СЗО истиче да за сада не препоручује забрану путовања, али да ће тражити додатне информације о вирусу, пренео је Ројтерс.

САРС или Tешки акутни респираторни синдром појавио се у Кини 2002. године и однео је готово 800 живота широм света пре него што је стављен под контролу.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи